Pirms tu izdomāsi, ko šodien ēdīsi vai dzersi, vispirms paskaties pa logu, novērtē laika apstākļus un āra temperatūru, un tikai tad pieņem lēmumu par šodienas ēdienkarti. Pievērs uzmanību tiem produktiem, kas ir tikai “ziemas produkti”, un kuriem ziemā jābūt uz tava galda katru dienu.

Pēc klimatiskajiem apstākļiem ziemu var sadalīt 2 posmos: sals un atkusnis.

1. SALS.

Veselīgs un patīkams gadalaiks. Ja cilvēki cieš no hipertonijas, stenokardijas vai diabēta, šajā laikā viņu pašsajūta uzlabojas.  Sals stimulē vielmaiņu, tāpēc šajā laikā vieglāk atgūt arī slaidumu. Sala laikā ieteicams palielināt fizisko slodzi svaigā gaisā, jo mūsu organisms to „prasa”. Vislabāk nodarboties ar ziemas sporta veidiem, slēpot, slidot, vienkārši pastaigāt svaigās gaisā un arī pastrādāt pagalmā ar sniega lāpstu. Tas palīdzēs atgūt veselību īpaši tiem, kas slimo ar sirds-asinsvadu slimībām.

“Hronobioloģiski” pareizi šajā laikā ir lietot arī tā saucamos „karstos” produktus. Tev jāsaprot, ka karstums un aukstums nav saistīts ar ēdiena temperatūru, bet gan ar tava ķermeņa reakciju. Piemēram, čili pipari ir istabas temperatūrā, bet mutē un kuņģī tie dedzinās. Tad, kāds produkts ir čili pipari? Karstais produkts, vai ne?

Cits piemērs: piparmētru tēja var būt karsta, bet kuņģī tā radīs vēsuma sajūtu – tātad piparmētra ir auksts produkts.

Tātad, tie produkti, kas mutē rada dedzinošu sajūtu un kuņģī siltumu ir „karstie” produkti. Karstie produkti ir svaigs ingvers, alkohols, sīpoli, ķiploki, sarkanie un melnie pipari, aitas un vistu gaļa. Pievērs uzmanību tam, ka bieži tā saucamie „karstie” produkti rada slāpes un sausumu mutē, var izsaukt sviedrus, deguna attīrīšanos, acu apsārtumu.

Produkti, kas mutē un kuņģī izsauc vēsumu, ir „aukstie” produkti. Tie ir: biezpiens, skābpiena produkti, piparmētras… Pie aukstajiem produktiem pieskaitāmi arī lielākā daļa svaigi augļi un dārzeņi, cūkgaļa, pīles gaļa.

Dažreiz pēc ēšanas tev ir auksti – tātad produkti ir „aukstie”. Iespējams, šiem produktiem ir pliekana garša, rodas vēsums mutē, var sākt burkšķēt zarnas, var būt caureja.

Sala laikā sirdij un asinsvadiem ieteicamas arī rūgtumvielas – sinepes, selerijas, kāļi (vistas gaļas zupa ar selerijām), greipfrūts, melnā šokolāde, kafija, timiāns, sezama sēkliņas, mandeles, kurkuma, kanēlis, kardamons, magones, kadiķa ogas, griķi.

Bet melnā un zaļā tēja, rūgtie salāti, baziliks – tie ir rūgtie, bet “aukstie” produkti, tāpēc mēs tos lietosim tikai vasarā.

Rūgtie produkti nav jālieto visu gadu, tie jālieto tikai īpašos klimatiskos apstākļos. Un sals ir tas pareizais laiks, kad klimatiskais zobratiņš savienojas ar tavas sirds zobratiņu. Un tagad tu zini, ka šis savienojuma posms ir rūgtie produkti. Sala laikā lieto tos nedaudz, bet katru dienu.

Un vēl ir arī cita rūgto vielu īpašība – no rūgtiem produktiem mūsu sirds uzņem enerģiju.

Mūsu sirds, kā dzīvības centrs, ir līdzīga ugunij – tā silda ķermeni sala laikā. Ja sirds vēl saņems arī atbilstošu pārtiku, tu nesalsi pat tad, kad būs lieli mīnusi. Turklāt tu atbrīvosies no savām sirds kaitēm un asinsspiediena problēmām.

2. ATKUSNIS.

Atkusnis ir laiks, kas sauso, salto gaisu nomaina drēgnums un mitrums. Kā tev šķiet, vai atkusnis ir veselīgs?

Jā, atkusnis salīdzinājumā ar salu ir neveselīgs – atkusnī atgriežas saaukstēšanās slimības un saasinās hroniskās. Tāpēc atkušņa laikā ir nepieciešams pastiprināti parūpēties par organisma aizsargspējām.

Un sevišķi jāpievērš uzmanība:

* savai ādai (nepieļauj ādas sausumu vai lobīšanos) – es šeit domāju tīri kosmētiski;

* savam degunam – kad tek deguns, iesnas utt. Kas jādara? Jāēd “karstie” (sildošie) produkti;

* savām plaušām – tas pats, kas degunam.

Plaušas.

Jums jāzina, ka plaušu dzīvības centram ir attīrošā funkcija. Tieši plaušu dzīvības centrs, kopā ar resno zarnu, nodrošina mūsu organisma tīrību. Tad kādus karstos produktus mēs ēdīsim atkušņa laikā?

Atkušņa laikā ieteicams lietot vistas gaļu ar asām garšvielām, persikus (žāvētus, džemu, konservētus utt.), avenes (visos veidos), rīsus, kā arī produktus baltā krāsā (piemēram, ķīniešu redīsus).

Galvenais, atceries – atkušņa laikā taviem produktiem pārsvarā jābūt ar „karstajām” īpašībām.

Atkušņa laikā plaušas sintēzē enerģiju no produktiem ar asu garšu. Kādi tie ir?

Pipari (sarkanie, baltie, rozā, melnie), sīpoli, loki, ingvers, ķiploki, koriandrs, virces (krieviski, speciji), melnie rutki, redīsi (garie redīsi), mārrutki, kolrābji.

Un tā, šodien tu uzzināji, kas jādara un kas jāēd ziemā.

Ja tu ieklausīsies un pielietosi to, ko šodien uzzināji, ziema kā gadalaiks kopā ar īpašiem produktiem būs fantastisks tavas atveseļošanās laiks; tas būs laiks, kas palīdzēs tev atveseļot sirdi, asinsvadus un elpošanas orgānus. Un atceries – ja Tu palaidīsi garām šo dziedinošo laiku un ēdīsi „kā iznāk”, tad zini – tu daudz ko būsi palaidis garām – nākamais labvēlīgais tavas atveseļošanās laiks būs tikai pēc gada – t.i., tikai nākamajā ziemā.

Ja tu nopietni vēlies atveseļot savu sirds-asinsvadu sistēmu un plaušas, atceries, ka tie produkti, kas bija ieteicami sala laikā, atkušņa laikā ir jāierobežo vai nav jālieto nemaz. Un otrādi: produkti, kas stiprina veselību atkušņa laikā, nav ieteicami salā.

Tas bija Ērikas Antones lekcijas fragments.