Līdz 2012.gadam, baktēriju sabiedrība, kas dzīvo cilvēka ķermenī, mediķiem bija tumša lieta. Viņi to sauca par mikroFLORU, kaut nekādas “puķes” mūsu ķermeni neaug. Vēlāk to sauca arī par mikrobiotu… Pašu baktēriju klasifikācija bija neskaidra, turklāt uzskati balstījās uz Mečnikova 1930.gadu pētījumiem, kas ir stipri novecojuši.
Lai uzsvērtu baktēriju svarīgumu, mūsdienu zinātnieki izmanto jēdzienu CILVĒKA MIKROBIOMS, kas ir līdzīgs vārdam CILVĒKA GENOMS. Genomu atklāja 2003.gadā, mikrobiomu – 2012.g.
Kas vispār ir tas mīklainais mikrobioms?
Tas ir superorganisms mūsu ķermenī, ko veido mikroorganismi, kuri darbojas saskaņoti, līdzīgi bišu stropam vai skudru pūznim.
Baktērijas dzīvo visur: uz ādas, uz gļotādas, plaušās, pat iekšējos orgānos. Pat mātes piens satur baktērijas.
Mūsu ķermenis + mikrobioms = ekosistēma.
Mēs nevaram dzīvot viens bez otra: mikrobioms darbojas mūsu labā, bet mēs viņu barojam, nodrošinām labvēlīgus apstākļus.
Kā darbojas šī ekosistēma? Ko dara mikrobioms?
Veselīgs mikrobioms – tie mūsu draugi. Ko draudzīgas baktērijas uzlabo mūsu organismā, kādus procesus veicina, kā mums palīdz?
- Uztura sagremošana un uzsūkšanās;
- Sintezē veselībai svarīgās vielas: aminoskābes, hormonus, vitamīnus, fermentus u.c.
- Darbojas kā aizsargsistēma: ražo antibiotikas, neļauj kaitīgām baktērijām iemitināties ķermenī.
- Attīra organismu;
- Nodrošina mūs ar Dzīvības Spēku.
Patoloģisks mikrobioms – ir baktērijas, kurām nevajadzētu ieperināties mūsu ķermenī, taču tās tur nokļuva infekcijas veidā. Kā arī ir tādas baktērijas, kuras no draugiem pārvērtušās ienaidniekos: savairojušas par daudz vai, pateicoties vīrusiem un antibiotikām, mutēja, un tagad darbojas pret mums. Šīs baktērijas mums nepalīdz, bet kaitē.
Kā tas var kaitēt mūsu organismam?
Zarnu slimības;
Aptaukošanās;
Onkoloģija vai autoimūnā slimība;
Paaugstināts asinsspiediens, insults, infarkts;
Smadzeņu darbības traucējumi, psihiskās saslimšanas.
Kāpēc mūsu ķermenī dzīvo patoloģiskās baktērijas?
Mūsu draugi cīnās ar ienaidniekiem. Šī ciņa notiek katru brīdi. Veselīgs mikrobims visiem spēkiem mēģina mūs aizsargāt. Taču mēs tam nepalīdzam – mēs nostājamies ienaidnieku pusē: barojam ienaidniekus, radām labvēlīgus apstākļus. Un veselīgs mikrobioms zaudē šo kauju.
Neticat?
Daudzi cilvēki nekopj savu muti, netīra zobus pēc ēdienreizēm, tādejādi ļauj baktērijām ne tikai sabojāt zobus, bet arī nokļūt zarnu traktā.
Citi staigā ar netīriem matiem un ļauj, lai baktēriju vielmaiņas atkritumi iesūktos galvas ādā.
Āda, kas smird pēc sviedriem, nesvaigas drēbes… Netīras rokas…
Kā arī otrā galējība – lieto antiseptiskās ziepes, ko reklamē.
Ir arī uzturs, kas baro patoloģisku mikrobiomu.
Zarnu mikrobioms (mikroflora).
Kopā mūsu ķermenī dzīvo ap 3 kg baktēriju, 1 kg dzīvo resnajā zarnā.
Cik svarīgs ir zarnu mikrobioms? Droši vien tā ir svarīgākā visa mikrobioma daļa.
Tas jau ir zinātnisks fakts, ka sievietēm krūšu dziedzeru onkoloģiju izraisa resnās zarnas patoloģisks mikrobioms. Tas attiecas uz sievietēm, kuras pārmērīgi lieto dzīvnieku valsts produktus, rādot apstākļus pūšanas baktērijām.
Zarnu gļotāda un baktērijas.
Zarnu gļotāda ir imūnās sistēmas daļa. Tā ļauj baktērijām dzīvot zarnās, bet neļauj tām tikt pāri gļotādas barjerai un nokļūt asinīs un pēc tam arī citos orgānos. Taču gļotādai ir savs izturības slieksnis, un, ja jūs piesārņojat savas zarnas ar nesakošļātu vai vispār nederīgu barību, agri vai vēlu baktērijas izlauzīsies cauri gļotādai un izraisīs iekaisumus iekšējos orgānos – cistītu, biežas saaukstēšanās, vīriešiem prostatītu, olnīcu iekaisumus un daudz ko citu.
Kāds amerikāņu ārsts pataloganatoms saņēma atļauju sekciju laikā izņemt no līķiem un nosvērt resnās zarnas. Resnās zarnas bija pilnas ar fekāliju akmeņiem un svēra no 8 kg līdz pat rekordskaitlim – 25 kg.
Tas, vai jums ir resnās zarnas piesārņojums, noteikt ir viegli – tas ir liekais svars un dažādas slimības.
Resnajā zarnā dzīvo divu veidu baktērijas: baktērijas-pavāri un baktērijas-asenizatori.
Baktērijas-pavāri no jūsu piegādātajiem produktiem pagatavo jums neaizvietojamās aminoskābes, vitamīnus, zāles, hormonus, un citas svarīgas vielas.
Asenizatori darbojas ar atkritumiem jūsu zarnās.
Diemžēl jūsu zarnas ir pārvērtušās par miskasti: pavāru tur gandrīz nav, ir tikai asenizatori.
Un baktērijas šeit nav pie vainas, jo tās nesaņem kvalitatīvus produktus, līdz ar to neko vērtīgu jūsu organismam nevar pagatavot.
Ja gribat būt veseli, jums vajadzēs pārvērst savas zarnas par smaržīgu virtuvi, nevis par smirdīgu izgāztuvi.
Kā to izdarīt?
Jums būs jābaro tās baktērijas, kas jums kalpo, jums būs jābaro savus draudziņus. Nedodot ēst patoloģiskajām baktērijām, dažu nedēļu laikā tās nomirs no bada.
Diemžēl cilvēki baro patoloģiskās baktērijas.
Lai sašķeltu cukuru (glikozi, fruktozi, medu), kā arī taukus, veselīgs mikrobioms vispār nav vajadzīgs. Viņš to neēd. Taču slimību izraisošās baktērijas to vien grib, ka mieloties ar saldumiem. Rauga baktērijas, dažādas sēnītes pārtiek tikai no saldumiem.
Vēdera piepūšanās, meteorisms, atraugas, lieks svars, nagu vai ādas sēnītes, blaugznas – tie ir tikai daži simptomi, kas norāda uz to, ka jūs barojat patoloģiskus mikrobus ar saldumiem.
Produkti, kas baro slimību izraisošās baktērijas:
- Cukurs (tā ir saharoze);
- Glikoze un fruktoze (to satur dažādi saldumi: ievārījumi, konfektes, cepumi, jogurti). Arī koncentrēti dabīgi produkti, ja tos lieto pārmērīgi, kļūst kaitīgi: augļu sula, žāvēti augļi, saldi augļi (melone, arbūzs), jo tie satur glikozi un fruktozi ļoti lielā koncentrācijā.
- Medus – satur saharozi, glikozi un fruktozi un arī baro patoloģisku mikrobiomu, un dara to veiksmīgāk un ātrāk nekā parastais cukurs. Medus pats satur baktērijas. Bērniem vispār nevajadzētu lietot medu, jo šīs baktērijas izraisa botulismu. (informācija no Vispasaules Veselības Organizācijas)
Tiem, kuri nezina, botulisms ir smaga saindēšanās ar botulotoksīniem. Šie toksīni iedarbojas uz nervu šūnām, var izraisīt nervu traucējumus, paralīzi un pat nāvi.
Probiotiķi ir baktērijas, ko mums visiem spēkiem mēģina “iesmērēt” farmakoloģija: dažādi preparāti, kas satur lakto baktērijas. Patiesībā visi šie preparāti, neskatoties uz starpību cenā, ir identiski: tie satur divas baktērijas: Bifido un Laktobacilis.
Linex, jogurta kapsulas un daudzi citi probiotiķi ir viens un tas pats.
Taču mūsu zarnās šīs laktobaktērijas nemaz nav izplatītas. Zīdaiņi gan saņem Bifidobaktērijas ar mātes pienu, taču mums, pieaugušajiem, šī baktērija vairs nav nepieciešama. Kāpēc tad mums piedāvā šos preparātus? Tāpēc ka šīs baktērijas kultivē no 1930. g., turklāt tas ir viegli un ienesīgi.
Bet kā ir ar skābpiena produktiem: jogurtu, kefīru, kā ir ar fermentētiem produktiem: skābētiem kāpostiem, dažādiem sieriem?
Fermentētie produkti: veselīgi vai kaitīgi?
Daudzi no tiem var saturēt botulotoksīnus. Var saturēt baktērijas-mutantus. Un vispār satur baktērijas, kuram nevajadzētu dzīvot mūsu organismā.
Piem., firmu Danone iesūdzēja tiesā par Aktimelu un citu produkciju, jo baktērijas, ko satur šie produkti, ir mutants, ar “ūsiņām”, kuras piestiprinās jūsu zarnām, un veicina saslimšanu ar dažādām infekcijām.
Smirdīgie sieri, kas maksā dārgi un ko uzskata par delikatesi, patiesībā satur… cilvēka sviedrus.
2014.gads, Bostona. Zinātnieki veica “smirdīgu” sieru analīzi un atklāja, ka baktērijas, kas fermentēja pienu, ir cilvēka kāju baktērijas, arī sēnītes. Neviens vairs neatceras, ka sāka ražot šos sierus: droši vien kāds cilvēks ar smirdīgajām netīrām pēdām iekāpa pienā. Pēc tam šo baktēriju sāka kultivēt “mēģenēs” un pārdot dažādām pienotavām. Tāpēc mēs jums vienmēr iesakām – paostiet produktu. Kā var ēst sieru, kas smird pēc netīrām kājām? Vai smaka jums neko neizsaka? Citi sieri, piem., mīksti sieri, satur baktērijas no padusēm un nāsīm. Un šīm baktērijām nevajadzētu dzīvot jūsu zarnās!
Bostonas zinātnieki ne tikai uztaisīja sieru analīzes, bet arī veica šādu eksperimentu: izmantoja baktērijas no dažādām ķermeņa daļām (no roku pirkstiem, kāju pirkstiem, padusēm, nāsīm utt.) Baktērijas pievienoja dabīgajām pasterizētam pienam un atstāja uz nakti. No rīta piens jau fermentējās un sāka veidoties siers. Iznāca 8 siera veidi. Pēc tam notika “degustācija”, kur speciālisti no sieru darītavām noteica siera “garšas nianses” un “aromātu notis”.
Probiotiķi mums neder! Tā ir baktēriju mākslīga invāzija, kas var novest pie slimībām.
Katra cilvēka zarnu mikrobioms ir unikāls. Aklā zarna satur baktēriju rezerves, kas var atjaunot jūsu mikrobiomu pilnīgi, pat tad, kad tas ir iznīcināts ar antibiotikām. Ja ir izoperēts aklās zarnas piedēklis (apendix), arī viss nav zaudēts – būs grūtāk, taču arī citos aklās zarnas segmentos vēl ir palikušas svarīgās baktērijas, kuras jums vajadzēs “uzcelt uz kājām”.
Bet kas ir prebiotiķi?
Ja PRObiotiķi ir baktērijas, ko farmakoloģija mēģina iemitināt jūsu zarnās, tad savukārt PREbiotiķi ir pārtika, kas baro TIKAI veselīgu mikrobiomu un ļauj tam atjaunoties.
Tās ir šķiedrvielas:
- Svaigi dārzeņi
- Termiski apstrādāti augu produkti.
- Augļi
Taču pēc mūsu pacientu pieredzes mēs zinām, ka prebiotiskais uzturs nevar atjaunot zarnu mikrobiomu pilnīgi. Daži cilvēki gadiem ilgi ēd tikai dārzeņus, bet uzlabojuma nav. Šeit ir svarīgi arī pacienta psihoemocionālais stāvoklis, kas būtiski ietekmē zarnu mikrobiomu. Turklāt baktērijām ir sava “enerģētika”, un tas arī ir jāņem vērā. Seanss Zarnu Mikrobiomam ir noteicošs zarnu atveseļošanā – uzturs tikai to papildina.
Faubelezē seanss ZARNU MIKROBIOMAM
EKSKLUZĪVS PIEDĀVĀJUMS ŠIM SEANSAM 44EUR – no 3. līdz 17.jūlijam.